Evaluatie bij ouderen met dementie

Evaluatie bij ouderen met dementie

16 februari 2023

Tijdens de proefplaatsing bij woonzorgnet Dijleland, locatie De Wingerd, is de bedkap bij 7 cliënten ingezet, voornamelijk cliënten in een latere fasen van dementie. De bedkap is gebruikt om zo aan de behoefte van de statische zoeker te voldoen, soms in combinatie met de DINA-sleep. Statische zoekers vertonen gedrag waarbij ze spieren aanspannen en verkrampen om de bewustzijn van het eigen lichaam terug te krijgen. Door de bedkap in te zetten wordt de ruimte verkleind en externe prikkels vermindert. Wanneer er behoefte is aan prikkels kunnen deze voorspelbaar en gecontroleerd toegediend worden. De resultaten zijn bij 3 van de 7 cliënten positief, waarbij de onrust afnam en het doorslapen verbeterde. Bij 2 cliënten had het geen zichtbare positieve of negatieve effecten en 2 cliënten vonden het te benauwend. Onderstaande ervaring is mooi voorbeeld van een positieve ervaring.

“Een dame, die ondanks steeds goed gepositioneerd te zijn met een DINA-slaapsysteem en enkel nog de eigen kamer te verlaten in een aangepaste Cumilux-rolstoel, ligt vaak onrustig en geagiteerd in bed. Dat uitte zich vaak in roepgedrag en angst, tot we beslisten om bij haar de Micro-Cosmos met groene sfeerlichtjes en fluitende vogels toe te passen. Nauwelijks enkele minuten lag zij rustig te genieten, een mooi voorbeeld van de effecten bij bewoners met dementie. Het gebruik van deze bedkoepel met alle beschikbare opties is zonder meer een argument om personen op een niet-medicamenteuze wijze tot rust te brengen.” Aldus Katleen Lambrechts, kinesitherapeut WZC De Wingerd.

Het toepassen van de bedkap bij ouderen met dementie gaat verder worden onderzocht bij Mijzo en Sevagram. Daarover later meer!

Zurück zur Übersicht