Eerste testuitslagen lovend

Eerste testuitslagen lovend

31 mei 2021

Het doel van de gebruikerstest was voornamelijk de eerste praktische ervaring en feedback ophalen met het prototype. Nog nooit eerder is er in de zorg met zo`n kap gewerkt, dus de ervaringen van patiënten, maar ook verpleegkundigen zijn erg belangrijk voor de doorontwikkelen van het prototype. Op de afdeling oncologie van het Radboudumc hebben 7 patiënten 3 of 4 dagen en nachten gebruik gemaakt van het eerste prototype van de kap. Na het gebruik is er een vragenlijst ingevuld door patiënten met meerkeuzevragen over de effecten van kap, zoals de slaap, privacy en overlast van licht en geluid. Daarnaast hebben 6 verpleegkundigen een vragenlijst ingevuld. Hierbij ging het vooral over het gebruiksgemak van het prototype tijdens de installatie en dagelijkse werkzaamheden. Ook hebben we geluids-en lichtmetingen uitgevoerd.

Alle patiënten gaven aan minder last te hebben van licht. Maar liefst 5 van de 7 patiënten ervaarden meer privacy en 3 patiënten gaven zelfs aan beter geslapen te hebben met de kap in vergelijking met zonder de kap. Slechts 1 patiënt had het gebruik als onprettig ervaring door last van een claustrofobische ervaring onder de kap. Alle verpleegkundigen gaven aan dat aan de verwachtingen van het prototype werd voldaan. Ze zetten het prototype voornamelijk in om de patiënten af te schermen van de omgeving en meer rust te geven. 5 van de 6 verpleegkundige gaven geen enkel probleem te ervaren tijdens de werkzaamheden. De verbeterpunten die uit de gebruikerstest kwamen, zijn meegenomen in het vervolg ontwerp. Zoals het verder afsluiten van de zijkanten en het vereenvoudigen van het schoonmaken door harde kap segmenten te gebruiken.

Ook hebben we geluids en lichtmetingen gedaan. Gemiddeld is de geluidsdruk tijdens de 24-uurs meting onder de kap 2,2 dB(A) lager dan buiten de kap. Ook zijn het aantal geluidspieken boven de 50 dB(A) met meer dan 40% verminderd onder de kap. Het verminderen van deze geluidspieken is uitermate belangrijk om slaapverstoringen en stress overdag te reduceren.

Door in verschillende situaties de lichtintensiteit te meten, is direct te vergelijken hoeveel licht de kap reduceert. In alle situaties verlaagt de kap de lichtintensiteit onder de 30 lux, tot zelfs 4 of 5 lux met kamergordijnen dicht. Uit deze metingen en uit de feedback van de patiënten over de lichtreductie volgt dat het prototype een goede, donkere omgeving creëert om te kunnen slapen en rusten, zelfs overdag.

De verkregen feedback wordt meegenomen in het vervolgontwerp van de Micro-Cosmos kap. Na de zomer wordt het nieuwe model in gebruik genomen in verschillende ziekenhuizen, zoals het Radboudumc, St. Antonius, Isala, Reinier de Graaf en het CWZ.

 

Zurück zur Übersicht